I judo har vi et bæltesystem, der dels viser den enkeltes kundskaber og alder, men også fortæller kæmpere, at de skal tage hensyn til en mindre rutineret kæmper. Systemet er delt op i 3, hvor de yngste fra 6-12år får tildelt et snip på deres hvide bælte. Når man bliver lidt ældre fra 12-15 bærer man ungdomsbælter, som er et bælte med en stribe på langs af bæltet. Senere når man til sidst kommer i senior gruppen bærer man fuldfarvede bælter.

Elevgrader benævnes "kyu" og slutter ved 1. kyu, som er brunt snip/stribe/bælte. Som senior kan man efter 1. kyu blive gradueret til sort bælte, hvorefter man overgår til dan-grader, også kendt som mestergrader. Og det stopper nemlig ikke her. Indtil 5. dan bærer man sort bælte, hvorefter 6. til 8. dan er et rødt og hvidt bælte og efterfølgende bærer man rødt bælte, når man opnår 9. og 10. dan som er ekstremt sjældent og en stor ære. I skrivende stund er der kun 15 personer gennem historien, der er blevet tildelt 10. dan i judo.

Graduering

Når man starter til judo, bærer man det hvide bælte som nybegynder. For at blive gradueret og stige i grad skal man deltage i træningerne, så træneren kan vurdere, om man skal indstilles til graduering. I Videbæk Judo & Jiu-Jitsu Klub afholder vi typisk graduering før sommerferien og sidst på efteråret. Er man blevet indstillet til graduering får man således lov til at vise hvad det er man har lært. Man skal kunne et Pensum som indeholder forskellige former for teknikker samt nogle japanske ord og udtryk. Dette vises for en gradueringsdommer, der så vurderer om man er dygtig nok til at bære den nye bæltegrad. Graduering er en festdag og kan være kilde til stor nervøsitet for både små og store judoka'er, men det er en rigtig god øvelse og erfaring man også kan tage med sig videre i livet, og den erfterfølgende følelse af stolhed er slet ikke til at tage fejl af.

Herunder kan ses lidt billeder fra vores graduering i november 2017. Alle bestod og klarede det rigtig flot.